VRIJ en BLIJ

vertegenwoordigt een selectie uit schilderijen die in een periode van meer dan 20 jaar geschilderd zijn door Maryska Marinus-van Es.

Van jongs af aan al creatief bezig, werd zij na haar middelbare school toegelaten tot Kunst Academie Artibus in Utrecht.

Na het basisjaar, waarin allerlei technieken op het programma stonden, werd gekozen voor de opleiding tot Architectonisch Vormgever. Hierbij kwam haar oog voor detail en precisie goed van pas.

Toen haar carrière een hele andere wending nam bleef de wens bestaan om nog eens groter en vrijer te gaan werken. Sinds 2000 is deze wens in beeld gekomen  door met acrylverf op spaanplaat en later op doek aan de slag te gaan. Sindsdien werd er vooral op vakantie in Griekenland naar hartenlust geschilderd. Sommige schilderijen zijn puur fantasie, andere gebaseerd op de natuur. In totaal heeft het geresulteerd in meer dan 100 schilderijen, waarvan een klein aantal bij familie en vrienden hangt. Het grootste aantal staat in haar atelier.

Het idee was al heel lang om ook die schilderijen op de een of andere manier te delen met anderen, omdat het zo leuk is om reacties te krijgen. Zelf is zij vaak verrast over wat ze gemaakt heeft, maar is vaak nog meer verrast over wat anderen er in zien of hoe zij een schilderij ervaren.

Daarom is het een unieke gelegenheid deze expositie in Galerie De Gehoorzaal te realiseren, en de bezoeker net zo blij te maken als Maryska werd bij het schilderen.

Een vrolijk extra is op Zondag 4 Februari het optreden van de band “Soulful Pocket” onder leiding van kleinzoon Steven Marinus in het kader van “Gluren bij de buren’’. Steeds van een half uur om 12:45, 14:15 en 15:45.

Zie de website voor meer informatie:

https://glurenbijdeburen.nl/nl/programma/zeist#1177

Za/zo 03-04 februari 12-18

Za/zo 10-11 februari 12-18

Galerie De Gehoorzaal, Vijverhof 41, Den Dolder

(gratis parkeren)