Peter Vermeulen

Kunst is voor mij een metafoor voor het leven. Bijna mijn hele leven ben ik, naast andere maatschappelijke activiteiten en mijn gezin, bezig met beeldende kunst en poëzie. Zo combineerde ik een drukke carrière in de politiek en als projectmanager en onderzoeker met o.a. schilderen en beeldhouwen. Voor mij vormen ze één geheel. Wat mij beweegt in al mijn werk leg ik vast in het beeldmateriaal; BEELDWERK!

“In mijn jeugd werd ik gegrepen door de klassieken, het constructivisme en de abstracten; van Gogh, Rembrandt, Karel Appel, Picasso, ik genoot van de artistieke vrijheid en expressie en vooral van de magie van het creëren.” Invloeden van deze stromingen zijn terug te vinden in mijn vroege werk.

Voornamelijk schilder ik en regelmatig maak ik ook driedimensionaal werk waaronder beeldhouwwerk. Mijn schilderwerk zie ik eigenlijk als omgekeerde beeldhouwwerken; waar een beeldhouwer het beeld losmaakt uit de ruwe steen, bouw ik als schilder het beeld op uit de losse verftoetsen. Dit proces van het bijna meditatief opbouwen van het beeld inspireert mij. Mijn thema’s ontleen ik aan de dynamiek van het leven zelf; de spannende en vernieuwende dingen die kunnen ontstaan door elementen zoals mensen en activiteiten bij elkaar te brengen en te combineren. Meestal levert dat uiteindelijk abstracte voorstellingen op. “In mijn werk vermeng ik schilderkunst met beeldhouwkunst tot plastische schilderijen en schilderachtige beelden: Beeldwerk. Ik speel met verschillende kanten van orde en chaos, het verkennen van de virtuele ruimten en het scheppen en schrijven van nieuwe. Schilderijen zijn als een visuele poëzie. Ik werk aan het schilderij tot het “leeft” en op eigen benen kan staan. De verf en kleurelementen zijn dan met elkaar een verbintenis aangegaan, meestal abstract.”

Mijn werk van de laatste jaren kenmerkt zich door de meer systematische verkenning van de mogelijkheden van het materiaal en thema’s. Belangrijke terugkerende elementen zijn: relaties, interferenties en confrontaties. Soms gaat het over het gebruik van het materiaal en is als zodanig “fundamenteel” te noemen, soms gaat het over de uitdrukking die het materiaal voortbrengt.

Peter Vermeulen
Zeist 11-10-2020

Contact
Privéadres: Zeist
Werkadres: Vijverhof 15, Den Dolder
Ateliernummer: 8
Telefoonnummer thuis/mobiel: 06-50634525
Email: petervermeulen@planet.nl
Website: www.petervermeulen.exto.nl

Wanneer u op de afbeelding klikt wordt u doorgestuurd naar de verkoop pagina van Peter

Wanneer u op de afbeelding klikt wordt u doorgestuurd naar de verkoop pagina van Peter

Wanneer u op de afbeelding klikt wordt u doorgestuurd naar de verkoop pagina van Peter

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Slider